dimarts, 23 de maig del 2017

Anellament d'ocells - 20 de maig 2017


Sortida Grup de Natura – CESF
20 de maig de 2017
Participants:12
Anellament d'ocells per Sergi Sales a la casa de La Muntada
(Vall d'Horta – Sant Llorenç del Munt).

El reconegut anellador Sergi Sales ens va fer una sessió de tres hores i mitja d'anellament de petits ocells en el qual vam poder observar molt de prop diferents espècies que viuen o passen pel Parc de Sant Llorenç del Munt.

L'anellador Sergi Sales
L'anellament d'ocells és una tècnica d'investigació científica que permet fer un seguiment molt acurat del comportament i la situació de les diferents espècies d'aus que hi ha al món. En el nostre cas d'anellament d'ocells petits, aquests son capturats mitjançant xarxes i un cop en mans de l'anellador s'identifica l'espècie, el sexe, les condicions del plomatge, el greix subcutani, l'edat, la mida de les ales, el pes, se li posa una anella única amb una matriculació inconfusible i s'entra la seva informació en una base de dades integrada ( http://www.rings.cat/ ) que permetrà localitzar-lo en cas de se capturat altra vegada o de que pateixi un accident i sigui recuperat.
Xarxa de captura.

Aquest sistema facilita la detecció de problemes i la protecció de determinades espècies que puguin estar en perill d'extinció per tal de reforçar el seus hàbitats i facilitar-lis la supervivència.

Mentre es produïa l'anellament el Sergi Sales ens va regalar algunes explicacions genèriques sobre els ocells:

En els ocells joves a vegades es difícil d'identificar el sexe perquè solen tenir tots els plomatge de femella, els mascles també. És una estratègia de supervivència perquè solen ser els mascles els que tenen el plomatge més vistós i els joves endarrereixen aquesta vistositat per no ser capturats massa aviat pels depredadors. Per altra banda els ocells joves es poden identificar perquè a les aixelles de les ales encara no hi tenen plomes.

Registre de dades d'un exemplar.

Les femelles poden ser identificades per la placa d'incubació que es és una zona del pit o l'abdomen dels ocells, desproveïda de plomes i plomissol, que té per funció permetre una millor transmissió de calor als ous mentre fan la incubació. En alguns casos hi ha mascles d'espècies que son solidaris que també poden tenir una mica de placa d'incubació.

Els ossos dels ocells pesen molt menys que els dels mamífers. Això els hi permet estalviar pes quan volen. Tenen un esquelet molt lleuger i una musculatura molt poderosa. Els ocells que hem vist avui pesen molt poc. Els més petits podem pesar poc més de 5 grams, d'altres entre 10 i 15 grams. Evidentment això fa que també siguin molt volubles en cas de ventades fortes o temporals.

Els ocells tenen una glàndula externa nomenada uropigial que exciten amb el bec i que despren un oli que els hi serveix per netejar i impermeabilitzar el plomatge.

Taula d'anellament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada