divendres, 9 de juny del 2017

Bosc de Barnils - 3 de juny 2017





Sortida Grup de Natura – CESF
3 de juny de 2017
Participants: 3


Recorregut:
En aquesta sortida vam fer quasi bé el mateix recorregut que en la sortida feta amb el guiatge d'Arnau Mercadé. Des del Collet de Can Sants (A les proximitats del Puig d'Olena) vam anar fins al collet de Ca l'Escopeter, vam seguir una mica la carena del Serrat de la Codina i vam trencar a mà esquerra per baixar cap al Bosc de Barnils. A prop de la Font Fullosa vam tornar per un camí que voreja sud-oest la fageda fins tancar la volta al bosc i trobar novament la pista per tornar cap a l'origen.

Objectiu:
La idea d'aquesta sortida era repassar el recorregut del 7 de maig per la fageda de Barnils, aquest cop sense el guiatge d'un botànic, i per tant amb l'obligació d'espavilar-nos i intentar identificar les novetats que haguessin pogut aparèixer en el darrer mes. Aquesta zona és molt interessant perquè al ser una zona fronterera entre el clima mediterrani i un clima més atlàntic i humit, s'hi pot trobar una gran varietat d'espècies. Hi ha moltes espècies que més avall, en direcció a Sant Feliu, ja no les trobarem de cap de les maneres. Del tipus de fageda com la de Barnils se'n diu boscs mesòfils, que viuen òptimament en valors mitjans d'un factor ecològic com poden ser per exemple la temperatura o la pluviositat. Variacions d'aquests factors cap a punts extrems resulten perjudicials per l'habitat. Aquest context va donar peu a tornar al lloc i gaudir de la riquesa en espècies i de l'accelerat moviment primaveral que ens permetia fer noves troballes.



Linum tenuiflorum
Lonicera implexa



Botànica:


Entre les espècies que hem anat trobant tenim per exemple la Knautia dipsacifolia subsp. catalaunica que va començar a fer-se present a finals de maig per trobar-se de forma comuna indistintament arreu del trajecte. La Maleïda o Linum tenuifolium també va aparèixer a finals de maig i s'ha fet comuna en zones de brolla i pi a principis de juny. La sempreviva borda, Helycrisum stoechas, també ha fet la seva aparició de forma massiva en las zones hídricament més exigents del recorregut. Per aquestes zones més seques, a la vora dels camins, també vam identificar Fumana ericoides, Echium vulgare, Psoralea bituminosa. El lligabosc mediterrani, Lonicera implexa, estava florit i preciós i en algun lloc el podíem trobar amb el xuclamel, Lonicera etrusca

El melissot, Melittis melissophyllum, ja el vam veure a principis de maig a la fageda, i ara a eclosionat per molts llocs de la fageda i altres fronterers a la mateixa. Un altra sorpresa preciosa ha estat la presència massiva de gavó, Ononis natrix, que també va iniciar a finals de maig i ara és molt poblada a les vores de la fageda. Una estesa important de Prunella grandiflora també ens va resultar espectacular, com el gavó, en aquest cas alguns exemplars estaven en un estat molt esponerós i atractiu. La Digitalis lutea també era molt fàcil de trobar, tot i que alguns dels seus exemplars patien un atac ferotge de pugó. Ens vam entretenir identificant un parell de rosers; la Rosa canina a la fageda i la Rosa arvensis pel contorns. Els heliantems també van ser objecte de observació i consulta amb la Flora Catalana d'en Bolós; vam trobar el Helianthemum nummularium i el Helianthemum salicifolium
Melittis melissophyllum
Ononis natrix

Però potser la sorpresa més gran ha estat la que ens han oferit unes quantes espècies d'orquídies. Per començar la Platanthera Chlorantha (o bifolia)1, que va aparèixer a la fageda a les acaballes de maig i ha anat creixent en població fent-se present fins i tot no gaire lluny del collet de Ca l'Escopeter. Després, ja a principis de juny, ens vam trobar amb la Dactylorhiza fuchsii (també nomenada com Orchis maculata subsp. Meyerii). Un altra meravella que va fer una presència destacada pel camí que voreja la fageda per damunt en direcció est-nord. I per acabar-ho d'adobar va aparèixer, pel mateix camí i en una clariana més propera a la brolla, plena de Sideritis hirsuta, la Ophrys apifera.

1 Restem pendents encara de resoldre aquest dubte amb els especialistes.
Platanthera sp.

 
Dactylorhiza fucsii





Llistat d'espècies incorporades a l'inventari:

Nom científic
Nom popular
Anagallis arvensis
Alfabrega borda
Blackstonia perfoliata
Clora
Centaurea pectinata
Barbassa
Digitalis lutea
Didalera
Echium vulgare
Viperina
Fumana ericoides
Fumana ericoide
Helianthemum nummularium
Herba perdiuenca
Helianthemum salicifolium
Heliantem salicifoli
Helicrysum stoechas
Sempreviva borda
Hypericum perforatum
Pericó
Linum tenuifolium
Lli blanc
Lonicera etrusca
Xuclamel
Lonicera implexa
Lligabosc mediterrani
Ononis natrix
Gavó
Ophrys apiifera
Abellera
Dactylorhiza fuchsii
(Orchis maculata subsp. Meyerii)

Platanthera sp.
(chlorantha o bifolia)
Prunella grandiflora
Herba de les ferides
Psoralea bituminosa
Trevol pudent
Quercus petraea
Roure de fulla gran
Rosa arvensis
Roser repent
Rosa canina
Gavarrera
Sideritis hirsuta
Herba de la feridura
Teucrium polium
Timó mascle
Veronica austriaca
Verónica austríaca
Knautia dipsacifolia





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada