dissabte, 6 de maig del 2017

Orquídies silvestres - 6 de maig 2017


Sortida Grup de Natura – CESF
6 de maig de 2017
Participants: 8

Recorregut: Vam recórrer els espais del Pla d'Ascó i del Reixac al terme municipal de Calders, zona reduïda en qual es trobaven concentrades les espècies d'orquídies que calia veure.

Objectiu: De la mà de membres fundadors de l'Associació Orquidiològica de Catalunya amb seu a Calders vam fixar-nos com a objectiu aprofitar el moment adequat que ens ofereix la primavera per contemplar el màxim nombre d'espècies d'orquídies possible. Molt a prop del nucli de Calders se'n poden trobar un grapat d'aquestes sofisticades plantes que repliquen hàbilment les formes, colors i textures dels insectes per garantir la seva reproducció. Així doncs, tot i que no vam fer escarafalls en contemplar altres plantes d'altres famílies, la caminada es va concentrar en aquest objectiu. Més de la meitat dels assistents van equipar-se amb càmeres de fotos per poder captar imatges de les protagonistes i immortalitzar-les.

Botànica: En Jordi Vila i Josep Fàbrega ens van explicar molts detalls sobre la morfologia de les orquídies que veiem i el funcionament mecànic de la interacció entre abellots o abelles i aquestes plantes. Les flors repliquen a determinades femelles dels himenòpters pel color, l'aspecte, la pilositat i fins tot l'olor. Els mascles son atrets per aquestes flors i intenten copular amb elles. Durant aquest intent de copulació els pol·linis queden enganxats al cap o al cos de l'insecte que més tard es posa en un altra flor en la qual diposita els pol·linis que carrega enganxats. 

Orchis antropophora

Orchis simia

Orchis x bergomii

Ophrys lutea
Ophrys scolopax

Anacamptis morio supsp. picta
Ophrys insectifera
Ophrys catalaunica
A Calders hi trobem la Orchis x bergomii modificada per un petit grau de policromia, que fa que localment sigui indetificada com a «Calderina».

Llistat d'espècies identificades:

Nom científic
Orchis x bergonii
Ophrys insectifera
Ophrys subinsectifera
Anacamptis picta
Orchis anthropophora
Orchis simia
Ophrys dyris
Ophrys catalaunica
Ophrys lutea
Ophrys scolopax
Ophrys passionis
Ophrys speculum

  Resum sortida 6 de maig de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada